Tawerna Keja to jedno z najbardziej kultowych miejsc na żeglarskiej mapie Mazur.
Tu spotkasz załogi innych jachtów, pokrzepisz ciało żeglarską strawą i napitkiem oraz posłuchasz dobrych koncertów szantowych i nie tylko koncertów.
Menu Tawerna Keja
Śniadania:
- Bijatyka bez ofiar - Jajecznica na maśle (3 jajka)
- Bijatyka z ofiarą - Jajecznica na szynce (3 jajka, szynka 50g)
- Oczy Wilka Morskiego - Jajka sadzone na bekonie (2 szt., 50g boczku)
- Dwa Pagaje - Parówki drobiowe (2szt.) na gorąco, ketchup, musztarda
- Dwa Pagaje i kapok - Parówki drobiowe (2 szt.) zapiekane z serem i boczkiem, ketchup, musztarda
- Lekka Bryza - Lekkie śniadanie (szynka, ser żółty, pomidor, dżem, 2 bułki)
- Do każdego śniadania podajemy pieczywo i masło.
Dania mniejsze, przystawki, zapiekanki:
- Kurs na wschód - Pierogi ruskie (10 szt.)
- Kurs w nieznane - Pierogi z mięsem (10 szt.)
- Kurs do domu - Pierogi z kapustą i grzybami (10 szt.)
- Pojedynek na szlaku - Mix pierogowy (9 szt.) 2 szt. ruskie, 2 szt. z mięsem, 2 szt. z kapustą i grzybami
- Przyjazna Przystań - Szpinak zapiekany z pomidorem i bazylią /wege/
- Nieznana Wyspa - Brokuły zapiekane z szynką i serem, polane sosem ziołowym
- Zaćmienie słońca - Złocisty camembert z żurawiną
- Klar na pokładzie I - Makaron zapiekany ze szpinakiem i serem
- Klar na pokładzie II - Makaron zapiekany z kurczakiem i serem, polany sosem koperkowym
- Klar na pokładzie III - Makaron zapiekany z szynką, serem i brokułami, polany sosem śmietanowym
Zupy:
- Tawerniany żurek z białą kiełbasą i jajkiem 300 ml
- Flaki 300ml
- Pomidorowa z makaronem 300 ml
- Tradycyjny kapuśniak, gotowany na żeberkach wieprzowych z ziemniakami 300 ml
- Rosół domowy z makaronem 300 ml
- Rosół domowy z kołdunami 300 ml
- Chłodnik z botwinki podawany z jajkiem 300 ml (danie sezonowe)
Sałatki:
- Zorba z nad Mamr - sałatka z serem feta, oliwkami i sosem winegret
(sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, ser feta, oliwki, sos winegret)
- Oskarowe przyjęcie - sałatka z kurczakiem grillowanym, polany sosem czosnkowym
(sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, pierś z kurczaka, sos czosnkowy)
Dania większe:
- Krata Pirata - (filet z kurczaka przekładany bekonem i serem)
- Luźny Jack - Filet z kurczaka w panierce przekładany serem i szynką
- Kapitański ogród - Filet z kurczaka grillowany z oliwkami, pomidorami, bazylią, zapiekany z serem
- Przystań Węgorapy - Schabowy tradycyjny z kapustą zasmażaną
- Marynarski kotlet - Schab z farszem z pieczarek zapieczony z serem
- Kark Korsarza - Karkówka grillowana z masełkiem
- Jadło Bosmana - Karkówka z farszem pieczarkowym
- Tawerniany Grill Mix (grillowana karkówka, schab i pierś z kurczaka polane sosem ziołowym)
- Przysmak Majtka - Panierowany ser smażony polany sosem czosnkowym
Do każdego dania podajemy frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g).
Ryby z patelni: (przyprawione solą i pieprzem, opruszone mąką)
- Pstrąg
- Sandacz
- Sielawa
- Szczupak
- Węgorz
- Lin
- Okoń
Waga ryb podawana jest przed usmażeniem. Cena ryb nie zawiera dodatków.
Dodatki do ryb: frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g)
Ryby inaczej:
- Pstrąg z pieczarkami i serem
- Węgorz w sosie koperkowym
- Lin w śmietanie
Zestawy biesiadne:
- Półmisek Wilków Morskich (przewidziany na 4 osoby)
(grillowane kawałki mięs: schab, karkówka, pierś z kurczaka, bekon, kiełbaski, frytki, ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)
- Półmisek Rekinów (przewidziany na 4 osoby)
(mazurskie ryby smażone na patelni z dodatkiem soli i pieprzu: lin, szczupak, sielawka, okoń, ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)
W czasie godzin obiadowych czas oczekiwania na drugie dania może potrwać do 40 min.!
Dodatki:
- Frytki 150g
- Ziemniaki opiekane 150g
- Bukiet surówek 170g
- Kapusta zasmażana 150g